Private house in Paros

The property is located in close proximity to the sea, but due to the nature of its topography, there is no direct view of it. The area has low grass and shrub vegetation and no existing natural protection from the sun. These factors, together with the investment intentions for a larger house than the allowable above-ground construction on the island, are fundamental in the construction of the concept.

The house is completely excavated and consists of 13 modules with a square plan that are combined in different ways to create a spatial organization. The modules are divided into residential units and patio units, as the basic principle is that each residential unit has at least one adjacent patio. This creates a constant flow from interior to exterior and vice versa and reinforces the connection between them – the house could not exist without one of these two components. The living spaces are a spacious open space containing a living room, kitchen and dining room, as well as three separate bedrooms, each with its own bathroom and toilet. In addition, there is a garage that houses a technical room and storage. The geometry of the exterior spaces is enhanced by the monumental circular openings in the roof slab, which create a unique character for the house. Its excavation, as well as its green roof, enhance its energy efficiency and microclimate in the interior.

The visitor’s path starts from an entrance patio, which also serves as a parking space. In this way, the access of outsiders is carefully controlled. Beyond this patio one enters another patio-garden marked by Greece’s emblematic olive tree. Next are the day zones and at the end – the night zones. Each exterior space has its own character due to its different functions and landscaping. In contrast to the wild nature around, here every tree is cultivated and carefully maintained.

The interior of the house is all white, with small and moderate touches of wood. This turns it into a light box, where light and shadows create, during different hours and seasons, the necessary dynamics and decoration. The architecture and interior have been meticulously designed to create an atmosphere conducive to complete tranquility and meditation.

Year

2022

Location

Paros, Greece

Type

Private commission

Phases

Pre-design, Schematic design

Date

Category